Tekstovi o New age filozofiji i činjenice oko nastanka tog pokreta, preuzeti su ili interpretirani iz knjige "Proroci Novoga doba" fra. Josipa Blaževića u izdanju Teovizije








ponedjeljak, 17. svibnja 2010.

Iz pera "proroka" - Reinkarnacija


Reinkarnacija, nezaobilazna je dimenzija novodobne duhovnosti. Novodobni iscjelitelji ističu da svaki od nas, prije ulaska u ovaj svijet, zajedno s Bogom odlučuje o tijelu koje će uzeti, roditeljima i drugim okolnostima potrebnim za ispunjenje vlastite zadaće na zemlji... Osim toga, vrlo istaknuta tvrdnja je i o nepostojanju pakla koga se zamjenjuje tumačenjem da vječnost čeka svaku dušu i svaka može do kraja ispuniti svoje poslanje. Ovakvi stavovi u potpunoj su suprotnosti s Isusovim najozbiljnijim upozorenjima! Biblijsko mjesto koje Yogananda i drugi zagovornici reinkarnacije najćešće navode sebi u prilog, jest Evanđelje po Mateju 17, 10-13, kojim se i Coelho u pomalo izokrenutom smislu služi: "Bez sumnje Ilija će doći i sve postaviti opet na svoje mjesto. Ali vam kažem da je Ilija već došao samo ga oni ne prepoznaše, nego postupiše s njim kako im se prohtjelo. Tada razumješe da im Isus govori o Ivanu Krstitelju.". Iz ovoga odlomka nemoguće je izvesti zaključak o inkarnaciji Ilije u Ivanu Krstitelju, jer je opće poznato da Ilija nije ni umro, već je u vihoru uzašao na nebo. A reinkarnirati se može samo onaj koji je odložio svoje tijelo!


U pogledu reinkarnacije, novost Novoga doba je u tome što ne poznaje dilemu reinkarnacija nasuprot uskrsnuće, nego te dvije proturječne ideje pokušava objediniti. Dok reinkarnacija u Hinduizmu ima negativnu konotaciju, u New ageu zvuči optimistično. Takve ideje su izokrenuto tumačenje izvornog pojma reinkarnacije s kojim nemaju nikakvog zajedničkog temelja. Odnos reinkarnacije i kršćanstva pokušava objasniti Gerda Johst: "Isus je postigao to da se samo one duše koje su suvišne labilne i koje imaju premalo čvrstine da bi dorasle svemirskim zračenjima, moraju još jednom poslati na zemlju radi njihovog očvršćivanja. Prirodni zakoni su neumoljivi. Svi znamo da može opstati samo onaj tko je snažan. Isto tako vrijedi i u svemiru". Na negodovanje jednog svećenika o njenim teorijama, Gerda tumači kako je njoj (navodni) Isus odgovorio kako Božji sluge trebaju biti sretni zbog toga što je reinkarnacija utkana u tkanje vječnosti "Ja se nisam izjasnio da je grijeh vjerovati u ponovno utjelovljenje. To spada u tajne koje u vrijeme mojeg zemaljskog života nisam razotkrivao."

Nekoga bez one duboke vjere i shvaćanja Svetoga pisma, ovakva izjava, pod krinkom objave, može i navesti na razmišljanje o toj mogućnosti no, ovakav Isusov odnos prema svećeniku, u apsolutnoj je suprotnosti s autentičnim Božjim objavama. Kako upozorava sestra Faustina Kowalska: "Duša koja svoja nadahnuća ne podlaže strogom nadzoru Crkve tj. ispovjednika, time očituje da je vodi zao duh. (...) Sotona se može čak obući u odjeću poniznosti, ali odjeću poslušnosti ne može obući i tu dolazi na vidjelo njegovo djelo" (iz "Dnevnik sestre Faustine Kowalske").

Svi proroci Novoga doba (pa tako i Gerda), svoje objave tumače kao dopunu onih starih kršćanskih objava, no zaboravljaju da je On rekao da je sam objavio sve što je trebalo ljudima znati te da će ustati mnogi lažni proroci i poziva na budnost i oprez, "Eto, sve sam vam unaprijed rekao" (Mk 13/23).
Prema novodobnim prorocima Isus sada šalje čete anđela da bi nas sačuvao od propasti i kako bi čovječanstvo vodio u sretno Novo doba zrelosti i visoke duhovne kulture i pozivaju nas "Otvorimo se ovim nebeskim bićima koja nama mogu upravljati samo u slučaju ako otvorimo srce i dušu!". Otvoriti im vrata zadnje je što bi kršćaninu u životu palo na pamet! Baš naprotiv, molimo, "od vrata paklenih oslobodi nas Gospodine!".

Također, Gerdin Isus kaže da snagama ljudske ljubavi održava Zemlju. Ne daj Bože da stvarni Isus egzistenciju ovoga svijeta prepusti isključivo snagama naše ljubavi, brzo bi ovaj svijet propao!

1 komentar:

  1. Zanimljiv blog! A još više je zanimljivo to da smo mi nešto dijametralno suprotno. Ti si 'otkrila' kršćanstvo, a ja sam nakon kršćanstva otkrio druge stvari! Slažem se s tim da je tipični New age ono što pišeš i nisam poklonik toga! Ali ti je kršćanstvo samo starija verzija onoga što je danas New age (manipulacija ljudima)
    Pozz

    OdgovoriIzbriši