Tekstovi o New age filozofiji i činjenice oko nastanka tog pokreta, preuzeti su ili interpretirani iz knjige "Proroci Novoga doba" fra. Josipa Blaževića u izdanju Teovizije








nedjelja, 21. veljače 2010.

Vodenjaku ususret (II)


Guru i njegova uloga

Potreba za duhovnim učiteljem naglašena je u svim vrstama yoge kako onim starim tako i novim pozapadnjačenim. Istinski guru smatra se nadčovjekom koji je postigao samorealizaciju tj. prepoznao svoju istovjetnost s totalnom sviješću ili Bogom. Pravi guru je spoznao Boga a spoznavatelj Boga ne razlikuje se od Boga. Učitelj osnažuje učenika nadahnućem i vremenom mu, beskrajnom milošću Svevišnjeg nudi prosvjetljenje. Ali svi tragaoci nisu spremni primiti milost i općenito je ne primaju. primaoc milosti je visoko duhovno napredna osoba koja je utrošila nebrojeno života u samodisciplini i samokontroli. Pravih gurua i istinskih učenika nema mnogo. Takvi istinski gurui ili božanske inkarnacije su npr. Sri Ramakrishna, Isus Krist, Ramana Maharshi, Meher Baba, Swami Narayanananda, Sri Chinmoy itd. Nema sretnijeg od istinskog učenika kad sretne pravog gurua a postizanje cilja onda slijedi automatski.
Tumači Swami Brahamajnanananda:

Prema njemu, Isus Krist, koji je sam Bog i Vladar zemlje i neba, Kralj svega što postoji i Spasitelj koji se iz savršene ljubavi žrtvovao za spas čovjekove duše, je zapravo samo jedna u nizu božanskih inkarnacija, samo istinski guru koji je inicirao svoje sljedbenike i poklonio im prosvjetljenje, i to naravno samo odabranima jer, oni koji nisu visoko duhovno napredni, nisu dostojni Božje milosti...  Tko su ti ljudi koji sebi za pravo uzimaju odluku o udjeli prosvjetljenja? 
Pa svi smo pred Bogom jednaki i Njegova je milost namjenjena svima nama. Ona je poklon, plod Očeve ljubavi prema djetetu. Koji to otac od djeteta zahtjeva da zasluži samodisciplinom i samokontrolom njegovu ljubav? Koji je to otac milostiv samo prema naprednim sinovima i kćerima?? Pa Isus je ljubio grešnike, s njima za istim stolom blagovao i poklanjao im svoju pažnju i ljubav. Neke od posljednjih riječi bile su upućene razbojniku koji je cijelog svog života činio zlo drugima i zadnjim se dahom svoga bića  obratio Isusu a Isus odgovorio "Još danas ćeš biti samnom u Raju". To je Milost Božja, milost oca koji ljubi svoje dijete. Teško da je razbojnik bio visoko duhovna osoba koja je svoju duhovnost razvila samodisciplinom, a dobio je svoj kutak Raja i spasenje u treptaju oka.

i nastavlja Swami:
Istinski učenik je onaj koji odbacuje želje prema svim vrstama svjetovnih zadovoljstava i ima jaku čežnju za nadvladavanjem patnje i postizanjem bezuvjetnog blaženstva. On mora biti isken, inteligentan, pokazivati ustrajnost u izvršavanju svakodnevnih dužnosti te spremno ispunjavati sve obaveze prema učitelju. Također, mora se osloboditi taštine zbog svog porijekla, bogatstva i naobrazbe. Služenje guruu je isto i služenje Bogu; oni se razlikuju samo po imenu i fizičkom izgledu. Obožavanje gurua nije samo obožavanje osobe, to je obožavanje vrline i dobrog karaktera. To je odavanje poštovanja čistoći i znanju. Ako nemate poštovanje prema guruu nemate šanse za duhovni razvoj. Ako je guru za vas samo čovjek onda vam je beskoristan jer vi niste pravi učenik...

Veliki broj sljedbenika istočnjačke tradicije i praksi, kao što je yoga, sebe smatraju  preslobodnoga duha da bi svoju vjeru institucionalizirali i dozvolili da ih religija (bilo koja) okuje u svoje dogme i pravila. Naročito ne podnose moraš i ne smiješ jer su oni preinteligentni duhovno da bi se pokorili autoritetu. Prema navodima Swamijia, ispada da su upravo oni zarobljeni i nemoćni bez gurua kojega moraju obožavati da bi zaslužili spasenje. Moraju služiti čovjeku da bi došli do Boga, istog tog Boga koji je rekao "Nemaj drugih bogova uz Mene". Kako to? Je li Bog proturječan sam sebi? S jedne strane objavio se kao Jedan Jedini a s druge, naše spasenje povjerio u ruke drugoga čovjeka kojemu je dopustio da se izjednačuje s Njime i udjeljuje odabranima Njegovu milost?
I kako je moguće da se Bog i čovjek razlikuju samo prema imenu i fizičkom izgledu? Kako to Bog fizički izgleda?
...


God is sitting in Heaven when a scientist says to Him, Lord, we don’t need you anymore. Science has finally figured out a way to create life out of nothing. In other words, we can now do what you did in the ‘beginning’.”
“Oh, is that so? Tell me…” replies God.
“Well, ” says the scientist, “we can take dirt and form it into the
likeness of You and breathe life into it, thus creating man.”

“Well, that’s interesting. Show Me.”
So the scientist bends down to the earth and starts to mold the soil.
Oh no, no, no…” interrupts God, “Get your own dirt.”

1 komentar:

  1. Poštovana autorice,

    ne znam hoćete li dozvoliti privatno pitanje:

    jeste li imali tu nesreću susresti se s Yogom, tom nemani i osobno?

    Zvučite kao da ste pretrpjeli neke duhovne rane od te Yoge koje vam je iscijelio sam Isus Krist i sluga njegov Linić, egzorcist.

    I volio bih znati više o Vama, sigurno ste posvetili život Bogu i širenju Božje riječi, na dobrobit čitavog čovječanstva.

    Drago mi je da ste se iščupala iz ralja Yoge i da Vas nije zatrovala u duhu Isusa Krista, Gospodina našeg što je dao život za nas kako bismo zadobili život vječni!

    Predlažem da zajednički molimo za sve zabludjele duše koje je Crkveno licemjerje i moralna pokvarenost odbila pa su se priklonili New Age filozofiji, da nađu svoj put, kako ste ga i Vi našli i siguran sam da ćete blagovati
    život vječni, jer Bog voli svoje stado, pogotovo one koji razotkrivaju i mrze druge vjere i religije!

    Divno je čitati Vaše postove koji odišu ljubavlju, srećom, zadovoljstvom i nevjerojatnim znanjem i spoznajom samog Boga!

    Svim zabludjelima ću preporučiti čitanje Bibliije i Vašeg bloga!

    Neka Vam Bog podari dobro zdravlje, dug život i uspjeh u borbi protiv bezbožnika!

    U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, AMEN!

    OdgovoriIzbriši